PORTUGEZEN

Print paginaVerhoog fontVerkleinen font

weerden zich zo goed mogelijk

Op 24 februari 1916 praait Portugal op verzoek van de geallieerde Britten 36 Duitse koopvaardijschepen die in de Portugese havens voor anker liggen. Op 9 maart 1916 verklaart Duitsland de oorlog aan de jonge, nog kwetsbare Portugese republiek. Op 17 januari 1917 is het Portugese Expeditiekorps, onder bevel van de Britten, officieel een feit. Van 2 februari 1917 tot 28 oktober van hetzelfde jaar vertrekken zo’n zestigduizend Portugezen naar Frankrijk.

Drie lange dagen op zee richting Brest, onder constante dreiging van onderzeese aanvallen. Dan is het nog a long way to het station van Aire-sur-la-Lys: nog 800 kilometer in drie dagen. De 1e divisie van generaal Gomes da Costa installeert zich in Thérouanne. De 2e divisie onder bevel van generaal Simas Machado gaar naar Fauquembergues. Het opperbevel van het Portugese Expeditiekorps zit in Roquetoire in het kasteel van Morande (met de royale kasteeltuin waar op 13 oktober 1917 in bijzijn van de Portugese president 45 Oorlogskruisen werden uitgereikt). De Portugese troepen kunnen goed overweg met de plaatselijke bevolking. Ze doen mee aan processies, begrafenissen, feesten – zoals de Sint-Jansvuren in juni – waar ze de cavaquinho (een soort gitaar) steevast tevoorschijn halen.

De instructie van de troepen draait begin 1917 in Mametz, Clarques, Audincthun op volle toeren. Van 11 mei tot 5 november 1917 installeren de eenheden zich op het front. De Portugese zone vormt een soort trapeze rond Neuve-Chapelle, Laventie, La Couture, Saint-Venant. Het landgoed La Peylouse in Saint-Venant wordt in juni de officiële verblijfsplaats van Fernando Tamagnini, commandant van het Expeditiekorps… (Download de pdf om meer te lezen)