AMERIKANEN

Print paginaVerhoog fontVerkleinen font

van La Fayette naar Lorette

LEVE Amerika! Op 13 juni 1917 zetten ongeveer tweehonderd Amerikaanse soldaten en burgers voet aan wal in Boulogne-sur-Mer, onder leiding van generaal Pershing aan het hoofd van de American Expeditionary Force. Amerika is bereid ‘het varkentje te wassen’ in Europa. De Amerikaanse inmenging in de Eerste Wereldoorlog blijkt inderdaad onontbeerlijk voor de overwinning. Op 11 november 1918 zijn er twee miljoen ‘Doughboys’ of ‘Sammies’ – bijnamen voor de Amerikaanse soldaten – op Franse bodem. De helft is al in de strijd verwikkeld. Foch, Pétain en Pershing voorzien voor 1919 viereneenhalf miljoen soldaten. La Fayette, we’re here! Saint-Mihiel, Château-Thierry, Argonne, Marne, Maasgebied… het einde van de oorlog kost het leven van meer dan honderdduizend Amerikanen en tweehonderdduizend soldaten raken gewond. Deze ‘officiële’ versie wijdt niet uit over de deelname van Amerikaanse vrijwilligers aan de oorlog, ruim voordat Amerika meedoet in het voorjaar van 1917.

Augustus 1914, enkele dagen nadat de Duitsers België binnenvallen. 43 jonge Amerikanen beginnen hun training bij het beroemde Vreemdelingenlegioen. Hun motivering? Hun liefde voor Frankrijk! De verdediging van de geliefde Vrijheid! En ook een beetje het avontuur. Deze Amerikanen, voornamelijk intellectuelen – studenten, kunstenaars (zoals de dichters Alan Seeger, Henry Farnsworth) -, vechten zij aan zij met Spanjaarden, Grieken, Zwitsers (zoals de schrijver Blaise Cendrars). Waarom het Vreemdelingenlegioen? De enige mogelijkheid om de Amerikaanse nationaliteit niet te verliezen omdat Amerika nog niet in oorlog is met Duitsland. Deze vrijwilligers nemen deel aan de meest bloedige veldslagen van de Eerste Wereldoorlog, zoals die van 9 mei 1915. Neuville-Saint-Vaast, Carency, La Targette, Ouvrages Blancs. Van La Fayette naar Lorette.

De gebroeders Rockwell

Asheville, North Carolina, in een vallei van de Appalachen. De oorlog breekt uit in Europa. De gebroeders Rockwell, Paul en Kiffin, hebben sterke idealen over vrijheid, gelijkheid en broederschap. Ze schrijven het Franse consulaat-generaal in New Orleans aan om ‘hun aandeel in de schuld ten aanzien van La Fayette en Rochambeau te leveren’. Ze wachten het antwoord niet af en nemen op 3 augustus 1914 de eerste de beste boot naar Liverpool. Via Le Havre en Parijs belanden ze op 30 augustus in het Vreemdelingenlegioen. Oefenkampen in Rouen, Toulouse, het kamp van Mailly en een ‘duik’ in de loopgraven. Paul verlaat de actieve dienst na zijn op de Chemin des Dames opgelopen verwondingen en wordt oorlogscorrespondent voor de Chicago Daily News.

In 1925 vecht hij in de Rifoorlog. In de Tweede Wereldoorlog vecht hij mee in het Amerikaanse leger… (Download de pdf om meer te lezen)