De Slag bij Azincourt

Print paginaVerhoog fontVerkleinen font
De Slag bij Azincourt, 25 oktober 1415

Op 25 oktober 1415 onderging het Franse leger onder bevel van maarschalk Boucicaut en grootofficier Charles d’Albret de zwaarste nederlaag van de Honderdjarige Oorlog. Het Franse leger was twee maal zo groot als het Engelse leger onder bevel van koning Hendrik V van Engeland, dat ‘slechts’ uit 9.000 man bestond.

De veldslag begint met een aanval van de Franse cavalerie die het Engelse leger kort doet terugdeinzen. De Engelsen kruisboogschutters herstellen zich echter snel en leggen de Franse cavalerie plat met hun pijlen.

Grootofficier d’Albret trekt na deze tegenslag opnieuw ten aanval met geharnaste voetsoldaten. De Engelse kruisboogschutters maken ook met deze groep korte metten. De tweede Franse linie scoort al even hoog en veel Franse strijders worden krijgsgevangen genomen. Een groot aantal Franse krijgsgevangenen worden op bevel van koning Hendrik V geëxecuteerd uit vrees voor een opstand.

De improvisatie en de slechte organisatie van het Franse leger tegenover duizenden verdekt achter hun stokken opgestelde Engelse kruisboogschutters leidden de Fransen rechtstreeks naar een bloedige nederlaag.

De veldslag heeft kwalijke gevolgen voor de Franse adel: ongeveer 6.000 Franse ridders gedood (tegen slechts 1.000 Engelse strijders). Sommige adellijke geslachten sterven uit als gevolg van deze veldslag.


HISTORISCH CENTRUM VAN DE MIDDELEEUWEN VAN AZINCOURT

In het hart van het Land van de Zeven Valleien biedt het Historisch Centrum van de Middeleeuwen een ontdekkingsreis door de middeleeuwen.

Het Historisch Centrum van de Middeleeuwen van Azincourt – gebouwd in 2001, uitgebreid in 2006 – is een historisch documentatiecentrum dat zich ten doel stelt een belangrijke periode in de geschiedenis van Frankrijk te presenteren die zich afspeelde in de Pas-de-Calais.

Via de zowel wetenschappelijke als pedagogische instelling van het centrum beleeft het publiek het einde van de middeleeuwen via het dagelijks leven en de oorlog. Het centrum richt zich in het bijzonder op jong publiek en is tegelijk een belangrijke informatiebron voor liefhebbers van de middeleeuwen.
Centre Historique Médiéval

24 rue Charles VI, 62310 AZINCOURT
Tel :03.21.47.27.53 / Fax : 03.21.47.28.06
contact@azincourt1415.fr

www.azincourt1415.fr
Van november tot en met maart elke dinsdag gesloten
Een bezoek duurt gemiddeld anderhalf uur
Tarief volwassene: € 7,50 – kind: € 5
Gezinskaart en groepstarief
(vanaf 20 personen)