MAROKKANEN, AGERUNEN, TUNESIERS

Print paginaVerhoog fontVerkleinen font

Van Afrika naar Artois, zonder tussenstop Teksten Philippe Vincent-Chaissac…

De naam ‘Vimy’ is voor de meeste inwoners van de Pas-de-Calais rechtstreeks verbonden met Canada vanwege de veldslag van april 1917. Het Canadese herdenkingsmonument staat in alle geschiedenisboeken en toeristische gidsen. Een must. Vimy hoort allang niet meer bij Frankrijk, het is een stukje Canada.

Het Marokkaanse monument, dat enkele jaren geleden op kosten van de koning van Marokko gerestaureerd is, valt (vrijwel) niet op. Je zou je afvragen waarom… Toch ligt de plaats van dit monument voor de hand: de sinds 1914 door de Duitsers zwaar versterkte en beheerste heuvelrug van Vimy was een felbegeerd doelwit van de Fransen vanwege de strategische positie. Net zoals de heuvel van Notre-Dame-de-Lorette.

In 1915 staan de Franse en Duitse legers tegenover elkaar in de omgeving van Souchez. Beide kampen graven zich in in achter elkaar liggende loopgravenlinies. Frankrijk mikt er kost wat kost op om Lorette terug te nemen ondanks een gebrekkige artillerie en wil het front doorbreken. Dit keer neemt het Franse opperbevel de heuvelrug van Vimy als doelwit, ook al komt het niet realistisch over… (Download de pdf om meer te lezen).