Goudlakenkamp

Print paginaVerhoog fontVerkleinen font
De ontmoeting op het ‘Goudbrokaten Kamp’: 7-24 juni 1520

Om het hoofd te bieden aan de steeds groeiende macht van zijn rivaal Karel V, probeert de Franse koning Frans I de Engelse koning Hendrik VIII ervan te overtuigen met hem een verbond aan te gaan.

De twee koningen ontmoeten elkaar in juni 1520 tussen Boulogne en Calais. Dit moment staat bekend als de ontmoeting op ‘Le Camp d’Or’, het Goudbrokaten Kamp. Uiteindelijk weigert Hendrik VIII het aanbod van Frans I en gaat toch maar een verbond aan met Karel V.

De naam van de ontmoeting komt misschien van die van het kleine dal waarin de ontmoeting plaatsvond, de Val Doré tussen Guînes en Ardres. Maar een meer waarschijnlijke verklaring ligt in de dure stoffen die gebruikt waren om de luxe tenten te bekleden en de weelderige kledij van de vorsten en hun gevolg.

Het hoofddoel van de ontmoeting is puur diplomatisch: het versterken van de banden tussen Frankrijk en Engeland. De twee koningen gaan samen in overleg in een enorme tent in de Val Doré. Vervolgens laten ze het werk over aan hun diplomaten.

De ontmoeting heeft ook een feestelijk en symbolisch karakter: er worden geweldige feesten georganiseerd met toernooien, voetgevechten en banketten. Tijdens deze festiviteiten proberen de koningen elkaar de loef af te steken in pracht, moed, edelmoedigheid en hoffelijkheid.


LA TOUR DE L’HORLOGE

Ludiek bezoek voor het hele gezin: ontdek de Geschiedenis van de Vikingen tot aan de Ontmoeting op het Goudbrokaten Kamp.

Zin in een leuke middag met het hele gezin? Ga naar de Tour de l’Horloge!

De geschiedenis van dit stukje Frankrijk wordt van de inval van de Vikingen tot de koninklijke ontmoeting op het Goudbrokaten Kamp in 1520 op opzienbarende wijze verteld. Om de dingen te ontdekken, mag overal aan gefrunnikt worden!

Maak een maliënkolder, stap in de kledij van de Vikingen of in het harnas van een ridder of maak een tocht in een Vikingboot.

Hier leer je al spelend!
La Tour de l’Horloge

Rue du Château, 62340 GUINES

Tel.: +33 (0)3.21.19.59.00
Fax: +33 (0)3.21.85.88.38

tour-horloge@wanadoo.fr

www.tour-horloge-guines.com
Open van 1 april tot de derde zondag van september, elke middag van 14 tot 18 uur behalve zaterdag.

Juli-augustus: dagelijks van 10.30 tot 18.30 uur.

Ook open tijdens de carnavalsvakantie en de herfstvakantie (van 14 tot 18 uur behalve zaterdag).

Benodigde tijd voor het bezoek: anderhalf à 2 uur.

Volwassene: € 6 Kind: € 3,5

Gezinstarief: € 19